a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a
 

Informatie ADL-assistent

Voor Fokus, een grote landelijke organisatie die ADL-assistentie verleent, zoekt MEC Recruitment Solutions met spoed helpende handen voor het verlenen van assistentie aan mensen met een fysieke beperking. Onze opdrachtgever verleent ondersteuning bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische handelingen. De cliënt bepaalt hierbij wanneer, waarbij en hoe zorg geleverd moet worden door de ADL-assistent. Assistentie wordt geboden gedurende zeven dagen per week en 24-uur per dag. De cliënt houdt hiermee de regie over haar/zijn leven. Dat is belangrijk, want dit zijn mensen met een lichamelijke beperking die zelfstandig wonen en werken. Door ADL-assistentie kunnen zij een gewoon leven leiden, net als ieder ander.

Welke werkzaamheden kan ik verwachten als ADL-assistent?

Je helpt cliënt bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) welke hij/zij niet kan uitvoeren. Denk hierbij aan de persoonlijke verzorging, verpleegtechnische handelingen en ook het verrichten van hand- en spandiensten.

Het kan gaan om assistentie bij:

  • lichamelijke verzorging;
  • aan- en uitkleden;
  • verplaatsingen in en om het huis;
  • toiletbezoek;
  • eten en drinken;
  • eenvoudige verpleegtechnische handelingen, waaronder beademing
  • hand- en spandiensten.

Wat is de filosofie van ADL-assistentie?

ADL-assistentie gebeurt wanneer, waarbij en hoe de cliënt dat zelf wil. De cliënt roept op wanneer hij of zij hulp nodig heeft. De assistent voert de zorgvraag van de cliënt uit, maar doet dit dus op een manier waarop de cliënt aangeeft dit prettig te vinden. De cliënt bepaalt zelf hoe hij/zij leeft en geeft het ritme aan waarin zorg moet worden geleverd. Dat kan 24 uur per dag, omdat de woning van de cliënt is voorzien van een alarm-intercomsysteem dat in verbinding staat met de ADL-eenheid. Van waaruit de ADL-assistenten werken.

Hoe ziet de opleiding tot ADL-assistent eruit?

De opleiding tot ADL-assistent bestaat uit acht dagen intensieve training verspreid over verschillende modules. Daarnaast doet de cursist aan zelfstudie en maakt huiswerkopdrachten. Onderwerpen welke aanbod komen sluiten aan op de werkzaamheden die hij/zij moet uitvoeren.

Wanneer moet ik beschikbaar zijn?

Cliënten kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week assistentie oproepen. Dit vraagt een grote beschikbaarheid en flexibiliteit van de ADL-assistent. Als ADL-assistent ben je daarom maandag t/m vrijdag tussen 7.00 uur en 24.00 uur en 2 keer per maand in het weekend beschikbaar. Je kan standaard 1 dag of 2 dagdelen vrijhouden. Het rooster is ongeveer 28 dagen van tevoren bekend.

Werk ik alleen of in teamverband?

Een ADL-team bestaat uit ongeveer 20 tot 30 ADL-assistenten. Samen met jouw collega’s werk je vanuit een centrale unit. De assistentie bij de cliënt verleen je grotendeels alleen. Dit vraagt om een zekere mate van zelfstandigheid.

Ervaringsverhalen van ADL-assistenten

ADL-assistent Stephanie

ADL-assistent Martijn

ADL-assistent José

ADL-assistent Jessica